REISSUSSA LAPSEN KANSSA

Ooh katso äiti, katso! Nyt minä saan oman huoneen! Hyppii Vieno innoissaan tasajalkaa, kun saavumme Uuden-Seelannin Christchurchiin pieneen omakotitaloon, jonka olemme vuokranneet Airbnb:stä seuraavaksi kolmeksi yöksi. Vieno avaa pienen Minni Hiiri matkalaukkunsa ja Frozen reppunsa. Asettaa kauniisti ja harkitsevasti kaikki omat lelunsa huoneeseen omille paikoilleen. Bernille pupu, Liisa pupu, Pipsa possu ja Hello Kity sängyn päälle. Barbit ja My Little Ponit istumaan yöpöydän alle, piirustusvälineet pöydälle ja Lego Friendseille rakennetaan koti pienestä pahvinpalasta, nenäliinasta, meikkipussista ja tyhjästä jogurttipurkista. Siinä ovat 6-vuotiaan Vienon koko vuoden lelut, joilla hän leikkii. Muutama uusi lelu on saatu Kinder munasta, mutta enempää emme voi kantaa mukanamme maailmanympärysmatkalla. 
Kun lapsen kanssa lähtee reissuun, oli matka sitten kuinka lyhyt tai pitkä tahansa, niin tärkeää on tuntea omat lapsensa. Jos omat odotukset eroavat lapsen kyvyistä, niin mukaan mahtuu varmasti monta kireämpää tilannetta. Meidän Vieno on kiltti ja rauhallinen. Hänen kanssaan on helppo kiertää ulkomailla, koska hänen ujoutensa estää häntä ryntäilemästä suunapäänä liikenteessä. Toisaalta taas olemme ottaneet Vienon hitaamman sopeutumiskyvyn uusiin tilanteisiin huomioon ja yövymme aina useamman yön samassa paikassa. 3 yön vierailu lasketaan lyhyeksi ajaksi. Usein olemme vähintään viikon paikoillaan, minkä vuoden kestävä reissu onneksi sallii. Meille tärkeää on pitää rutiinit myös reissussa. Vaikka muita aikatauluja ei ole, niin päivässä syödään aina lounas ja päivällinen suurinpiirtein samaan aikaan puhumattakaan nukkumaan menosta, joka tapahtuu klo 21. Ja onhan se iltahetki ollut meille se ainut kahdenkeskinen aika Petrin kanssa. Se että lapsella on unta ja ravintoa tarpeeksi helpottaa koko perheen elämää. Omat haasteensa on tottakai tuonut suuret aikaerot, joita maiden välinen matkustus aiheuttaa, mutta lapset pääsevät niihin kiinni paremmin kuin aikuiset. 
Meidän Vieno on pienestä pitäen oppinut hyvin monipuoliseen ruokailuun ja ollut hyvä syömään ilman allergioita, joten ikinä ei ole ongelmaa siinä. Olemme päässeet Petrin kanssa nauttimaan ihanista ravintoloista, sillä Vienokin rakastaa myös Sushia ja simpukoita. Perjantaisin vietetään Pizza perjantaita, jota koko perhe odottaa. Ravintoloista löytyy lastenlistat, mutta usein meille on riittänyt annokset minulle ja Petrille, josta Vienolle on jaettu oma osuus. Ruokailu on aina ollut meidän perheelle tärkeä asia. Petri rakastaa ruoanlaittoa ja viettääkin keittiössä tunteja. Usein patistamme Petrin itsekseen ruokakauppaan, minulla ja Vienolla ei ole roolia siinä hommassa. Sillä siellä käydään lähes päivittäin ja Petrilla on tapana haaveilla ja nauttia kaupassa. Hän tutkii resepteja, haistelee raaka-aineita ja vertailee hintoja. Meidän tehtävä on kattaa pöytä kauniiksi ja siivota keittiö. Ruokailu merkitsee meille enemmän kuin vain ravinto. 


Vieno on myös tottunut kävelemään pitkiä matkoja, mikä mahdollistaa päämäärättömän vaeltelun eri paikoissa. Mikä onkaan parempaa kuin viettää päivä perheen kanssa ja tutkia eri paikkoja. Olemme kokeneet useat vaellukset, näköalareitit, kaupungin puistot, löytäneet eri rannat ja pienet turismilta piilossa olevat ravintolat kävelemällä. Parasta kuitenkin on biitsipäivät ja isot lasten puistot, joita ainakin Australiassa on mielinmäärin.

Olemme olleet nyt lähes 4 kuukautta perheen kanssa 24/7 täydellisessä symbioosissa. Koska Vieno on ujo, on hänelle tutustuminen toisiin lapsiin lähes mahdoton tehtävä, varsinkin kun he puhuvat toista kieltä. Joten itsekin on tullut leikittyä kyllästymiseen saakka. On leikitty barbeilla, juostu puistoissa, rakennettu hiekkalinnoja, käyty koulua, oltu asiakkaana kauneushoitolassa ja mitä vielä. Omaa aikaa saa yleensä hetken kun laittaa I Padin pyörimään. Koska vuoden kestävä matka ei mahdollistanut kirjojen kantamista, niin todella käteväksi laitteeksi on muodostunut kirjojen lukulaite. Olemme lainanneet omalla Suomen kirjastokortilla jo kymmeniä kymmeniä kirjoja ja lukenut ahkerasti. Myös lasten satukirjat voi kätevästi ladata laitteeseen.

No milloin sitten ongelmia? Todella vähällä ollaan päästy. Ainoat hetket, jolloin meillä menee käpy on kun pitäisi lähteä johonkin ja meidän prinsessa ei osaa päättää mitä laittaa päälle ja kuinka hänen hiukset pitäisi tänään laittaa. Vaikka mukana on vain muutama vaatekappale, niin niistäkin näköjään saa maailmaakin suuremman ongelman aikaiseksi. No tytöt on tyttöjä, kehen lie tullut? ;)Ihanaa äitien päivää kaikille! 

Muistakaa myös nauttia elämästä lasten kanssa, välillä tuntuu että liian monet vain suorittavat sitä päivä kerrallaan. Minä toivoin äitienpäivälahjaksi päivää, jolloin ei todellakaan mennä lasten puistoon. Me mennään uima-halliin ja saunaan (jossa ei saa kuulemma heittää vettä kiukaalle?!) ja sitten pitkälle brunssille, jossa otan lasin shampanjaa;)

Suvi

Sydney - Australia

Kommentit

Suositut tekstit